Je nejzákladnějším druhem servírování Sushi. Má tvar rolky, plněné rýží, rybou, zeleninou a podobně, které jsou obaleny velmi chutnou mořskou řasou Nori. Při konzumaci se namáčí jednotlivé kousky do sojové omáčky a křenu wasabi. Podává se s marinovaným zázvorem. Zázvor má plnit funkci neutralizace chutí mezi jednotlivými kousky, avšak jde o perfektní doplněk, který dodá chuť, tak proč ho brát jako neutralizant! Pokud již máte na Maki chuť, přejděte na stránku "Recepty na Maki sushi".
Je prsty vytvarovaný váleček z rýže, ozdoben druhem nakrájené syrové ryby, avokádem nebo vejcem. Podává se s marinovaným zázvorem a sojovou omáčkou s wasabi. Někdo křen wasabi přimo smíchává se sojovou omáčkou, doporučujeme každé zvlášť. Naučíte se tak krásně kombinovat chutě dle přání. Určitě už máte na Nigiri sushi chuť, koukněte tedy na stránku "Recepty na Nigiri sushi".
Jeho tradice sahá až do 16. století, kdy si tuto úpravu oblíbili Samurajové. Tento druh se připravuje z krájené syrové ryby, která se namáčí do sojové omáčky a wasabi. Sašimi je čerstvé, vychlazené a syrové na plátky krájené a elegantně upravené. Ideální sašimi je z čerstvé ryby. Krájí se na silnější plátky a podává se se sojovou omáčkou, tence krájené sašimi se podává s ponzu, to je omáčka s citrusovou příchutí.
Jedná se o takzvaný Sushi salát. Jde o směs rýže a všech surovin, používaných pro přípravu Sushi. Směs se dochucuje sojovou omáčkou a wasabi a je podávaná v malých mističkách.
Temaki-sushi si vytvoříme, když plátek řasy nori svinete do tvaru kornoutku, který pak vyplníme rýží, rybami nebo kaviárem, zeleninou, sýrem ... Je to takové Sushi do ruky. Chcete si připravit Temaki u vás doma? Pokud ano, přejděte na stránku "Recepty na Temaki sushi".
Maki-Sushi je připraveno opačným způsobem, tzn. rýže po obvodu, mořská řasa uvnitř. Více naleznete na stráce "Recepty na California rolls".
Při přípravě „krabičkové sushi" se dříve používalo kamenné závaží. Obchodníci se sushi v Osace ale přešli k tomu, že rukama tiskli víko na obloženou sushi rýži. Po stlačení různých seskládaných vrstev se Hako-sushi nakrájelo na malé kousky - na jedno sousto.
O jejich přípravě se dočtete na stránkách "Co potřebuji k Sushi a zvládnu to? → Postup přípravy"