Menu

e-sushi.cz

Home

Jak si udělat sushi? Zde naleznete ukázku výroby domácího sushi.

Takže si připravte, ale to už máte mít připravené!

- 220 gr krátkozrnné rýže (Koshikari nebo Arborio)
- 400-500 ml vody - 2 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 5 plátků zpracovaných mořských řas (Yaki Nori)
Wasabi pasta podle chuti
- 125 gr uzeného lososa, pstruha, nebo čerstvého tuňáka
- 1 libanonská okurka, nebo obyčejná
- půl malého avokáda
- 3 lžíce naloženého zázvoru
- sojová omáčka

Rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni, jakoby ji zavařte. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut, což nemusí být vždy pravda. Mělo by se vařit do doby, než se z vody vyvaří všechna voda.

Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím si nechte rozpustit v octu cukr a sůl. Udělejte si takový nálev.

Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, spíše se s ní mazlete! Míchejte chvilku, poté nechte rýži v misce dokud rýže nevychladne.

Připravte si plátky řas na bambusové podložky, nebo na potravinářskou fólii. Lepší je určitě podložka! Já osobně dělám to, že řasu rozříznu a používám půlku, tzn. nedělám tlusté Sushi rolky, ale takové ty drobnější.

Rozprostřete rýži na dolní půlku plátku. Nechte asi 1-2 cm volné okraje, hlavně v horní části. Rýže tudíž tvoří obdélník. (Tento krok se nejlépe dělá když si navlhčíte ruce). Já si ruce namáčím ve zbytku nezpracovaného octového nálevu.

Do prostřed tohoto obdélníku naneste podélně proužek Wasabi. Opatrně, Wasabi je zabiják, takže lehce. Lepší je méně a poté si ho dopřát jako přílohu dle libosti.

Rybu, okurku a avokádo (a také cokoliv jiného co budete připravovat: losos apod.) nakrájejte na úzké nudličky. Tyto pak rovnoměrně rozdělte na proužek wasabi dle chuti apod. Obvykle si připravujeme Sushi z avokáda, lososa, krevet, surimi tyčinek a tak máme bohatší domácí nabídku.

Poklaďte kousky zázvoru, avšak je lepší pokud nedáte zázvor dovnitř. Už tak je toho uvnitř dost, doporučuje se jej dávat jako přílohu.

Trochou vody navlhčete horní konec plátků, nebo zbytkem toho octového nálevu. Pomocí fólie rolujte plátek do roličky. Jak jsem už uvedl, podložka je lepší. Zabalte a nechte chvilku odpočinout. Všechno krásně zvlhne a poté se i lépe krájí.

Nakrájejte ostrým nožem na asi 2-4cm kousky. Podle toho, kolik jich a jak velké chcete mít. My děláme z jedné roličky celkem 6 malých kousků. Lépe se to jí. Nutností je ovšem ostrý nůž ...

Naaranžujte hezky na talíř a podávejte s malými mističkami wasabi, sojové omáčky a naloženého zázvoru.

Poznámka:  Do rýže se dá zabalit všelicos. Fantazii se meze nekladou. Syrová ryba musí ale být bezpodmínečně čerstvá.

 

JEDNOTLIVÉ DRUHY A JEJICH PŘÍPRAVA:

Recepty a variace na jednotlivé druhy sushi naleznete na stránce "Sushi recepty".

MAKI SUSHI

Připravíme si na stůl misku s vodou a octem. Používáme jako oplach na ruce, aby se nelepila rýže a ocet nám slouží částečně i jako desinfekční prostředek. Jen to s octem nepřežeňte, používá se do rýže a poté na ruce, aby to nebylo příliš kyselé. Na bambusovou podložku si položíme mořskou řasu. Jednu stranu má lesklou a druhou matnější.

Na tu matnější pak naneseme rýži (měla by být mírně vlažná, nejlépe studená), kterou rovnoměrně rozetřeme stěrkou, nebo rukou po řase. Vrstva by neměla být moc silná, ale ani moc tenká (0,5cm) a měla by být souvislá. Rýže se nanese asi na dvě třetiny a pokud možno i na boční okraje.

Na rýži pak klademe suroviny dle fantazie, třeba hranolek tuňáka, mrkev, okurku.

Na prst si nabereme trochu wasabi a potřeme ním hranolek ryby.

Pak začneme rolovat Sushi. Pomocí bambusové podložky svineme sushi a snažíme se jej co nejvíce stahovat, ale dáváme pozor, abychom jej nepraskli.

Při porcování Sushi se okraje odřežou tak, aby byl odpad minimální a řez rovný. Osobně toto neprovádím!

Seznam receptů na různé druhy Maki naleznete zde: "Recepty na Maki sushi".

SUSHI URAMAKI

Jak jsem již zmínili, Umaraki je obrácené Sushi. Bambusovou podložku  překryjeme potravinářskou fólií. Na ni naneseme vrstvu rýže. Na rýži položíme Nori, které jsme sestřihli aby zabíralo zhruba asi 2/3 rýže. Na Nori pak klademe rybu potřenou wasabi a zeleninu.

Při rolování potahujeme fólii, aby nám nezůstala v rýži. Hotové Umaraki pak přetáhneme fólií a necháme vystydnout. Rýže se může u Umaraki zabarvovat. Používá se třeba kaviár, který se dá jako první vrstva na fólii a pak se již nanáší rýže, řasy a náplň.

GUNKAN MAKI

Namočíme si ruku do octového roztoku. V ruce pak vyformujeme malou šištičku, něco jako naše čevabčiči. Pořádně pomačkáme, aby se mám rýže nerozpadla.

Šištičku potřeme wasabi, pak obalíme ustřiženým plátkem Nori asi 1cm širokým a vytvoříme obalený oválek.

Na rýži obalenou v Nori pak klademe třeba kaviár, který zdobíme snítkem petrželky, nebo vějířkem okurky.

NIGIRI SUSHI

Postupujeme jako u Gunkan Maki, jen s rozdílem, že jej nebalíme do Nori. Šištičku potřeme wasabi a klademe plátek ryby, nebo krevety, sépie apod. Pro efekt můžeme Nigiri převázat tenkým proužkem Nori.

Seznam receptů na různé druhy Nigiri naleznete zde: "Recepty na Nigiri sushi".

TEMAKI SUSHI

Temaki připravíme tak, že šištičku rýže vložíme do kornoutu Nori a dozdobíme topingem a zeleninou. Samozřejmě nesmíme zapomenout oplachovat ruce v octovém nálevu. Ruce však nesmí být moc mokré, aby nám z nich nekapala voda do rýže. Pak by se nám mohlo stát, že poslední sousta rýže by byla moc přemočená a špatně by se nám formovala do potřebného tvaru. Toto platí u všech druhů přípravy Sushi.

Seznam receptů na různé druhy Temaki naleznete zde: "Recepty na Temaki sushi".

OSHI SUSHI

Tento druh Sushi se lisuje ve speciálně vyrobených dřevěných formách. Japonci používají taky přírodní barviva na barvení rýže a tak se můžeme setkat s barevným Oshi Sushi.

Do formy se klade vrstva rýže, vrstva ryb potřená wasabi, opět vrstva rýže - třeba obarvené, pak další vrstva například zeleniny. Ukončí se to opět vrstvou rýže.

Pak se položí na vrch kryt, nebo tlačítko a zmáčkne se to, aby se masa spojila a zůstala celistvá. Pak se jemně vyklepne, nebo vytlačí protější stranou. Pak se dozdobí plátkem topingu a  zeleninou. Porcuje se na menší řezy.

SASHIMI SUSHI

Plátky syrových ryb podávaných na talíři s různými druhy dipu a omáček.

Kdo se chce seznámit s přípravou hned, může navštívit tento odkaz: Chci to vidět teď!

Menu

e-sushi.cz

Klasická verze